Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 15 Maart 2023

  Alle zonwering termen en begrippen

  Wanneer je zoekt naar zonwering, kan het soms voelen alsof je een andere taal moet leren om de juiste keuze maken. In deze blog gaan we een aantal van deze zonwering termen en begrippen uitleggen, zodat jij beter begrijpt waar je op moet letten bij het kiezen van jouw ideale zonwering.

  Afstellen

  Met afstellen wordt bedoeld het vaststellen van begin en eindpositie van buitenzonwering. Dit is van belang wanneer je gaat monteren zodat jouw screen, rolluiken of zonnescherm op de juiste positie stopt. Stel je geen eindpositie in, draait de zonwering door en gaat het kapot.

  Anti-optilveren

  Anti-optilveren worden gebruikt om te voorkomen dat de pantser van een rolluik omhoog wordt geduwd door inbrekers. Wanneer het rolluik dicht is, schieten deze veren op slot. Hierdoor is het niet mogelijk om lamellen van buiten omhoog te tillen. Het is een belangrijke veiligheidsmaatregel voor rolluiken. Al onze rolluiken zijn uiteraard voorzien van anti-optilveren.

  Arreteren

  Arreteren is een term die gebruikt wordt bij rolluiken. Het betekent het samenvoegen van de lamellen. Nadat de lamellen allemaal aan elkaar vastzitten op de juiste hoogte, worden er arreteerblokjes of arreteernokjes in de zijkant geduwd. Hierdoor creëert het een geheel en kunnen deze niet bewegen.

  Bandopwinder

  Een bandopwinder kun je kiezen wanneer je zonwering met de hand wilt gaan bedienen. De bandopwinder is voorzien van een band waar je aan kunt trekken om een screen of rolluik omhoog of omlaag te krijgen.

  Cassette

  Een cassette is een omhulsel waarin het doek van een buitenzonwering, zoals bijvoorbeeld een knikarmscherm, wordt opgerold wanneer het niet in gebruik is. Dit biedt bescherming tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van de zonwering.

  Compriband

  Compriband is een materiaal dat gebruikt wordt voor het afdichten van kieren en naden. Het materiaal zet uit onder druk en vult zo de openingen op, waardoor er geen lucht of water meer doorheen kan. Een compriband wordt gebruikt als vervanger voor kit.

  Domotica

  Domotica is huisautomatisering. Met domotica kunnen verschillende elektrische apparaten met elkaar communiceren. Zo is zonwering in combinatie met domotica mogelijk om de zonwering automatisch te laten sluiten als bijvoorbeeld de zon schijnt of bijvoorbeeld de zonwering op afstand bedienen via een app of een stemassistent.

  Gatmaat

  Wij werken altijd met gatmaten. Een gatmaat is de maat van het gat waar de zonwering zoals een rolluik of screen komt te hangen. Wanneer je gaat meten, meet altijd de maat van het gat en vul deze online in. Bekijk de meetinstructies voor verdere uitleg.

  Geleiders

  De geleiders geleiden de onderlat, lamellen of het doek van de zonwering op de juiste manier. De geleiders zorgen voor een stabiele en veilige begeleiding van de zonwering. Je hebt altijd twee geleiders (links en rechts) die ook als steun van de kap dienen.

  HTF-geleiders

  HTF-geleiders zijn geleiders voor montage op de muur, maar ook voor op het kozijn.

  IO motor

  Een IO motor is een slimme motor die communiceert met het IO home control systeem van Somfy. Hierdoor kun je de zonwering niet alleen op afstand bedienen, maar ook programmeren en automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de zonwering automatisch naar beneden gaat als de zon te fel schijnt.

  Kanalen (afstandsbediening)

  Een afstandsbediening heeft kanalen. Deze kanalen geven aan hoeveel zonweringsproducten je kunt bedienen met een afstandsbediening. Is een afstandsbediening 1-kanaals, dan kun je de afstandsbediening maar met een 1 zonwering product bedienen. Is de afstandsbediening 5-kanaals, dan kun je 5 zonwering producten bedienen.

  LHTF-geleiders

  LHTF-geleiders lijken op de HTF-geleiders, echter zijn deze geleiders voorzien van een lip. Zo kun je de geleiders tussen twee muren bevestigen en de kap tegen de muur i.p.v. in het kozijn.

  Lichtdoorlatendheid screendoeken

  De lichtdoorlatendheid van screendoeken geeft aan hoeveel licht er door het doek heen komt. Dit wordt uitgedrukt in percentages en kan van 0% tot 5% lopen. Hoe lager het percentage, hoe minder licht er door het screendoek heen komt.

  Noodoplader

  Een noodoplader voor een solar motor is een apparaat dat gebruikt kan worden om de batterij van een zonweringmotor op te laden als deze leeg is. Dit is voor zonweringen die op zonne-energie werken en geen toegang hebben tot een stopcontact.

  Obstakeldetectie

  Obstakeldetectie is een belangrijke veiligheidsfunctie van geautomatiseerde buitenzonweringen, zoals rolluiken en screens. Deze functie detecteert of er obstakels aanwezig zijn en stopt automatisch als er een obstakel wordt gedetecteerd om schade te voorkomen.

  Onderlat

  De onderlat is het onderste deel van een zonwering, zoals een rolluik of screen. Het houdt het doek of de lamellen op hun plaats en zorgt ervoor dat de zonwering stevig blijft hangen.

  Op de dag/in de dag

  Op de dag en in de dag zijn termen die worden gebruikt om de manier van monteren aan te duiden. Op de dag betekent dat de zonwering op de muur wordt gemonteerd. In de dag betekent dat de zonwering tussen het kozijn wordt gemonteerd. In de dag montage zorgt voor een strakker uiterlijk, terwijl op de dag montage praktischer is.

  Pantser

  Een pantser is het geheel van alle lamellen samen, met de onderlijst en met arreteerblokjes.

  Purschuim

  Purschuim of PU-schuim is een isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt in de bouw. De lamellen bij ons zijn voorzien van Purschuim. Het materiaal zorgt voor goede isolatie en het vult alle kieren en naden op, waardoor er geen warmte of koude lucht meer kan ontsnappen.

  Radio motor

  Een radio motor is een motor die draadloos kan worden bediend met een afstandsbediening. Dit betekent dat er geen bedrading nodig is om de motor aan te sturen, waardoor de installatie gemakkelijker wordt. Met een radio motor kun je de zonwering op afstand bedienen.

  Rolluikbuis

  De rolluikbuis, ook wel bekend als de rolluik as, dient om de lamellen van het rolluik op te rollen. Deze as is gemaakt van staal en de breedte van de as is afhankelijk van het formaat van het rolluik.

  Rolluik lamellen

  Rolluik lamellen zijn de horizontale latten waaruit een rolluik bestaat. De lamellen zijn gemaakt van aluminium en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en kleuren. De lamellen worden aan elkaar bevestigd en afgewerkt met arreteernokjes en kunnen worden opgerold in een rolluikkast.

  Screendoek

  Een screendoek is een speciaal soort doek dat wordt gebruikt voor zonwering screens. Het doek is geweven van glasvezeldraad en voorzien van een speciale coating die de warmte en de straling van de zon reflecteert. Het doek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en zorgt voor meer privacy terwijl je toch van het daglicht profiteert.

  Solar motor

  Een solar motor is een motor die werkt op zonne-energie. Dit betekent dat er geen bedrading nodig is om de motor aan te sturen en dat de motor zelfvoorzienend is. Een solar motor is vooral handig voor solar zonwering die op een plek hangt waar geen stroomvoorziening beschikbaar is.

  Structuurlak

  Structuurlak is een laklaag met een speciale textuur, waardoor de zonwering een bijzondere uitstraling krijgt. Het is niet glad zoals een standaard lak.

  Ventilatiestand

  De ventilatiestand is een stand waarin een rolluik gedeeltelijk geopend kan worden, waardoor er nog steeds licht en lucht binnenkomt, maar het rolluik wel bescherming biedt tegen de zon en inkijk.

  Recente artikelen

  Manage cookies